Sprekersavond: De sleutel tot verbinding Jong VLD Antwerpen

De coronacrisis heeft de relatie tussen bepaalde groepen jongeren en de ordediensten verder onder druk gezet. In Brussel waren er meerdere confrontaties tussen de politie en jongeren die ontaardden in rellen, ook in Antwerpen waren er tekenen van spanning tussen jongeren en politie. Waren deze rellen eenmalig en vallen ze te begrijpen in de context van de coronacrisis, of zijn ze het symptoom van een vertrouwenscrisis tussen politie en deze jongeren die al langer sluimert? We spreken met Ali el Moussaoui, stafmedewerker van Samen op Straat, een initiatief van VZW samenlevingsopbouw; Yassine Boubout, rechtenstudent aan de VUB en mensenrechtenactivist en Joseph El Bacha, criminoloog aan Karel de Grote Hogeschool en oud agent.
We gaan met hen in gesprek en stellen de volgende vragen:
- Wat is de oorzaak van de spanning die we zien tussen de politie en bepaalde jongeren?
- Is dit een eenmalig of chronisch probleem en wat kunnen we er aan doen?
- Wat is de rol van wijkagenten in dit probleem, kunnen zij voor verbinding zorgen?
Bio’s:
Joseph El-Bacha is 29 jaar jong en heeft een achtergrond binnen de criminologische wetenschappen. Zijn eerste job was die van jeugdwerker waarna hij de overstap naar de Antwerpse politie maken. Binnen de Antwerpse politie specialiseerde Joseph zich als inspecteur in het wijkteam van Borgerhout rond thema’s zoals etnisch profileren en een wijkgerichte politionele aanpak. Ondertussen werkt Joseph als lector op de Karel de Grote Hogeschool, waar hij doceert over gespreksvoering en grootstedelijke uitdagingen. Daarnaast doceert hij op de UA rond het onderwerp politiestudies.
Ali El Moissaoui is een 45 jarige Antwerpenaar en vader van 3 kinderen. Ali starte zijn carriere als jeugdwerker en focuste zich rond thema’s zoals politie, onderwijs en armoede. Na 18 jaar in het jeugdwerk besliste hij in 2011 dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging en hij stapte in het project Samen op Straat van de VZW Samenlevingsopbouw. Dit project richt zich vooral op jongeren die niet bereikt worden door het verenigingsleven en vaak terug te vinden zijn op pleintjes en worden weggezet als “hangjongeren”. Deze jongeren hebben vaak een verzuurde relatie met de politie, Samen op Straat probeert deze relatie door dialoog te verbeteren en ze helpen de jongeren aan een duurzame toekomst te werken.
Yassine Boubout is een 23 jarige activist en student rechten aan de VUB. Hij doet onderzoek naar politiegeweld in Europa en België en is de laatste maanden prominent in beeld gekomen als bemiddelaar tussen de politie en groepen jongeren. In 2015 richtte hij samen met enkele andere jongeren de liefdadigheidsvereniging One-Line Solidarity op. Deze vereniging meet zichzelf een humanitair doel aan en probeert door positieve acties een verschil te maken in de wereld.

WHEN
February 25, 2021 at 7:30pm - 10:30pm
WHERE
Facebook Live
Online
Belgium
Google map and directions

Will you come?

Showing 2 reactions

Please check your e-mail for a link to activate your account.
  • Benjamin Torfs
    published this page in Kalender 2021-02-12 15:22:50 +0100
  • Jong VLD Antwerpen
    is hosting. 2021-02-12 15:20:23 +0100